پرسشنامه شخصیتی چند محوری مینه سوتا ( MMPI )
(Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI)
معرفی اجمالی
پرسشنامه چند جنبهای شخصیتی مینه سوتا (MMPI) پرسشنامه استانداردی برای فراخوانی دامنه گستردهای از ویژگیهای خود توصیفی و نمره گذاری آنهاست که یک شاخص کمی از سازگاری هیجانی فرد و نگرش وی نسبت به شرکت در آزمون را بهدست میدهد. از زمان تدوین پرسشنامه mmpi توسط هاتاوی و مک کینلی در سال 1943 در دانشگاه مینه سوتا تا کنون این آزمون یکی از مشهورترین و پرمصرفترین پرسشنامه های شخصیتی بالینی بوده و بیش از ۱۰ هزار منبع تحقیقی در مورد آن منتشر شده است.
هدف
هدف از اجرای این آزمون، ارزیابی شخصیت افراد است.
به طور کلی بعضی از پژوهش های انجام شده در مورد آزمون(MMPI) نشان دادهاند که این آزمون برای سنجش بسیاری از اختلال ها از اختلال تغذیه تا اختلال استرس پس از ضربه و پیشبینی رفتار بزهکارانه و در کل اختلالات شخصیت معتبر و مناسب است.
با شناخت شخصیت افراد می توان به طرز رفتار آنها، مشکلات اجتماعی، ناسازگاریها و… پی برد.
بررسی و تحلیل این تست می تواند اطلاعات بسیار مفید و با ارزشی در اختیار روانشناسان قرار دهد و روانشناسان با کمک این اطلاعات به درمان این گونه اختلالات بیماران خود بپردازند. اجرای این تست کاربرد های بسیار فراوانی دارد .
مواد و مقیاس ها
این آزمون دارای ۵۶۷ ماده (گزاره) می باشد.
مادهها به گونهای است که ماده های مورد نیاز برای نمره گذاری مقیاس های روایی و بالینی در ابتدا در آزمون قرار دارند . در صورتی که تنها مقیاس های استاندارد (یعنی مقیاس های روایی و بالینی) مورد نیاز باشند کافی است آزمودنی ها فقط ۳۰۷ ماده اول را پاسخ دهند ( در این صورت نمیتوان مقیاس های تکمیلی را نمره گذاری کرد ) .
همچنین نسخه کوتاه شدهای از MMPI-2 وجود دارد که شامل ۳۷۰ گزاره اول MMPI-2 است. نسخهٔ کوتاه شدهٔ MMPI-2 در وضعیتهایی به کار میرود که وقت کم است. اما پژوهش ها در مورد MMPI اصلی به وضوح نشان داد که فرم های کوتاه جایگزین مناسبی برای فرم اصلی این آزمون نیستند.
پرسشنامه شخصیتی چند وجهی مینه سوتا دارای سه مقیاس میباشد که عبارتند از:
1-مقیاسهای روایی اولیه شامل: نمیتوانم بگویم، دروغ پرداز، نابسامدی و مقیاس اصلاح میباشد.
2-مقیاسهای روایی جدید شامل: ناهمسانی پراکندگی پاسخ، ناهمسانی پاسخ های درست میباشد.
3-مقیاسهای بالینی نیز شامل: خود بیمارانگاری، افسردگی، هیستری، انحراف روانی-اجتماعی، مردانگی-زنانگی، پارانویا، ضعف روانی، اسکیزوفرنی، شیدایی خفیف و درونگراییی اجتماعی.
پرسشهای این آزمون جملاتی اِخباری هستند که فرد باید موافقت یا مخالفت خود را با آنها اعلام کند همانند:
من اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارم. – من به ندرت نگران سلامتیام میشوم و من پدرم را دوست دارم. – من یک آدم مهم هستم یا …
اجرا و نمره گذاری
از نظر اجرا این آزمون را می توان به صورت فردی و گروهی اجرا نمود
کاربرد MMPI-2 اختصاص به آزمودنی هایی دارد که ۱۸ سال یا بیشتر سن دارند. برای آزمودنی های کوچکتر از ۱۸ سال باید از MMPI-A استفاده کرد.
مدت زمان معمول پاسخ به آزمون برای افراد دارای هوش متوسط یا بالاتر از متوسط و بدون وجود عوامل مداخله کننده بین یک تا یک و نیم ساعت می باشد .برای اشخاصی که از هوش پایینتری برخوردارند ممکن است مدت اجرای آزمون از دو ساعت نیز بالاتر برود.
این پرسشنامه کمی پیچیده است پس پیامدهای سوء تفسیر آن مشکل ساز است لذا استفاده از آن مستلزم وجود اجراکنندگان آموزشدیده و باتجربهاست.
وضعیت بالینی آزمودنیها عامل مهمی در تصمیمگیری برای کاربرد MMPI-2 است. اشخاصی که بسیار مضطرب با تهییجی هستند اغلب این کار را تقریباً تحمل نا پذیر میدانند.
نمره گذاری را می توان به دو صورت دستی یا ماشینی انجام داد سپس نمرات به دست آمده در هر مقیاس به فرمی که برای انعکاس نمره روانی تهیه شده است منتقل می گردد.
منابع
کتاب آزمونهای روان شناختی از دکتر علی فتحی آشتیانی
Butcher, J. N. (Ed.). (1972). Objective personality assessment: Changing perspectives. New York: Academic press
گردآورنده:احسان قضاوی